cfmoto македонија 2021
CFMOTO БЕЗ СНЕГ И ПРЕПРЕКИ НА ВАШИОТ ПАТ: ИСЧИСТЕТЕ ГО СНЕГОТ СО ВАШЕТО АТВ ВОЗИЛО СО ПОМОШ НА РАЛОТО!

БЕЗ СНЕГ И ПРЕПРЕКИ НА ВАШИОТ ПАТ: ИСЧИСТЕТЕ ГО СНЕГОТ СО ВАШЕТО АТВ ВОЗИЛО СО ПОМОШ НА РАЛОТО!

Ралото за чистење снег за ATV е еден од најважните додатоци за off-road возилата за време на студениот и снежен период. Оваа ATV додатна компонента многу брзо и многу ефикасно го остранува снегот од патеката. Со самото тоа, ATV ралото за чистење снег овозможува безбедно, удобно и сигурно возење и по најтешките терени.

Почетокот на 2021 година ги донесе првите снегулки во целиот регион, но снегот не е и не треба да биде пречка за зависниците од ATV адреналин. Напротив. Возењето на ATV на снег претставува вистински предизвик и авантура за сите ентузијасти за off-road! Сепак, во секој предизвик, како и во овој, треба да се биде умерен, но и претпазлив. Гусениците за ATV возило секако можат да ви бидат од полза, но ако снегот е исклучително длабок и непријатен, тогаш треба да се префрлите на друг дополнителен план.

Тој план се состои од расчистување на снегот. Не, не мора веднаш да посегнете по лопатата. Постои полесен начин. Ралата за снег ги прават зимските услови за возење ваше игралиште за ATV. Значи, одржувањето на пристапните патишта чисти и расчистувањето на патеката од снег не само што ќе биде ваша должност, туку и забава.

Во овој блог ви даваме неколку клучни совети за орање снег со ATV.

ПРЕД ДА ГО ЧИСТЕТЕ СНЕГОТ ПРОВЕРЕТЕ ЈА ВОЗНАТА СОСТОЈБА НА ВАШИОТ ATV

Пред да го монтирате ATV ралото за снег на вашиот ATV, треба да бидете сигурни дека вашето возило е во „топ форма“. Со други зборови, треба да ја проверите состојбата на возење на вашиот квад. Ова е важно, бидејќи чистењето за снег е дополнително оптоварување на тежината на ATV..

Затоа, темелно испитајте ја функционалноста на вашето возило и погрижете се да ги решите сите можни проблеми. Мнозинството од возачите на ATV го прават тоа во текот на есента, кога времето е релативно пријатно. Тоа е добра работа, бидејќи процесот на одржување на АTV во текот на есента им дава самодоверба да се „справат“ со снегот во текот на зимата..

Но, дури и за време на зимската сезона за отстранување на снегот, сепак треба да бидете во тек со рутинските проверки на вашето возило. Проверете дали сите течности во АТВ се на соодветно ниво. Исто така, пред да го поставите ралото, исклучително е важно да проверите дали гумите на ATV се во добра состојба. Секако, можете да ставите синџири на гумите што ги подобрува перформансите на ATV на снег, но оптимално и ефективно решение за возење на снег се дефинитивно ATV гусениците.

РАЛО ЗА ЧИСТЕЊЕ НА СНЕГ ЗА АTV – ДАЛИ ВАШИОТ ATV МОЖЕ ДА ЈА „ИЗДРЖИ СНЕЖНАТА МИСИЈА“?

Постојат многу модели на ATV и не се сите ATV исти во однос на перформансите и функционалноста.

Во овој поглед, секој сопственик на ATV треба да провери дали и колку е моќен неговиот ATV да користи ATV рало за чистење снег. Доколку off-road возилото има послаб погон, тогаш можеби и нема да биде во состојба да се „истурка“ низ снежните наноси. Во таков случај, поради преоптоварување, може да се оштети и ATV возилото.

Поголема единица, т.е. поголема кубна зафатнина на моторот, може да се справи и со поголеми рала и со повеќе снег.

Нема сомнение дека можете да монтирате рало не само на ATV, туку и на UTV. За поголеми патеки, пристапни патишта и патеки, и генерално поголеми површини, UTV ќе се справуваат со потешки и пошироки рала подобро од ATV.

Исто така, имајте на ум дека постојат различни стратегии за чистење на снегот – од директно туркање на снегот во поголем куп, па сè до свиткување на аголот на ралото.

НЕШТО ШТО ТРЕБА ДА ГО ИМАТЕ НА УМ Е ДЕКА ЗА ДА ГО ЗАЧУВАТЕ CVT ПОЈАСОТ ЗА ВРЕМЕ НА СНЕГ, ЧИСТЕЊЕТО НА СНЕГ СО ATV ВОЗИЛОТО СО РАЛО ТРЕБА ДА БИДЕ ВО L СТЕПЕН НА ПРЕНОС И СО ПОГОН НА СИТЕ 4 ТРКАЛА.

ОСИГУРАЈТЕ СЕ ДЕКА РАЛОТО ЗА ЧИСТЕЊЕ СНЕГ ЗА ATV Е НА СООДВЕТНА ВИСИНА И АГОЛ

Сепак, излегувањето на снежниот терен и возењето директно низ снегот со ATV, на кој е поставенo ралото, не е најдобрата опција. Не постапувајте на памет.

Значи, обрнете внимание на длабочината и дебелината на снежната покривка. Соодветно прилагодете ја висината (длабочината) на ралото. Едноставно е – не сакате рабовите на вашето рало да удираат во бетон или асфалт додека го чистите снегот. Ако снегот паѓа почесто и неговата висина е поголема, веројатно со текот на времето ќе ја спуштите машината за чистење снег (поточно неговата висина). Но, кога снегот штотуку почнува да паѓа или кога е почеток на сезоната, тогаш висината на ралото треба да биде поголема.

Podelite sa prijateljima

CFMOTO

Компанијата CFMOTO, основана во 1989 година, развива, дизајнира, продава највисок квалитет на теренски возила за сите површини. CFMOTO се занимава со производство и испорака на најсигурни и најисплатливи ATV, UTV и SSV возила, мотоцикли и скутери, како и соодветна опрема.

Контакт информации

Понеделник-Петок: 09h-17h Сабота: 10h-15h
УЛ.Пролет 4А, Скопје
+389 70 97 75 72
adimusevski@yahoo.com